Leukegeitjes

Eindopdracht Natuurlijk licht fotografie

Op 9 juni 2023 rondde ik de opleiding Natuurlijk licht fotografie bij Willie Kers Photography af.

Op de foto zie je Jort

Jort raakte in 2020 verbrand door een ongeluk met heet water en lag drie weken in het ziekenhuis in Groningen. Op twee uur rijden van zijn huis. In coronatijd. De achtergrond met ‘waterlanders’ symboliseert de tranen die daarbij horen. Van zijn moeder, die steeds opnieuw moest vertellen hoe hij verbrand was geraakt, om zeker te weten dat het een ongeluk was. Van zijn vader, die hem vast moest houden toen Jorts hoofd kaal geschoren moest worden vanwege een huidtransplantatie. En waardoor Jort al jaren weigert om naar de kapper te gaan. En van hemzelf, tijdens de verbandwisselingen in de ‘onderwaterkamer’.

Maar er waren ook tranen van het lachen, toen hij in een ienieminidoktersjasje en een ienieminidokterstasje zijn dagelijkse ronde over de gang liep en bij iedereen een praatje ging maken. Dokter Jort had dus ook een vaste stek in de personeelskamer van de verpleegkundigen.

De beoordeling

Direct bij het zien van deze eindopdracht wist ik dat dit een ‘Petra Lubbers’ was. Door het standpunt, de kleuren, bewerking en hoe je Jort hebt vastgelegd laat je jouw stijl duidelijk zien. Inzoomend op de emotie, maar toch op een respectvolle afstand. Hierdoor geef je ook de kijker de ruimte om het verhaal zelf verder in te vullen.

Als eerste viel zijn uitdrukking op

Zijn felbauwe ogen die nog meer de aandacht trekken door het gebruik van verschillende blauwtinten op de achtergrond en in zijn kleding. Dit geeft rust en harmonie. Door het gebruik van het licht en de driehoeken die zijn gebruikt in de compositie dwaalt mijn oog vervolgens af naar zijn arm.

En dan begint het verhaal

Je hoeft niet eens uit te leggen wat er gebeurd is. Als kijker neem je mij mee in het verhaal van Jort en voel je de tranen op de blauwe achtergrond. Met deze eindopdracht laat je de perfectie van de imperfectie zien. Harmonie in kleur, compositie en emotie. En dat is uiteindelijk waar het om draait.

Jouw nuchtere kijk op de wereld met een fijne humor straal je uit in je beelden. Er gebeuren heel vervelende dingen, maar wat een gave heb je om dit nuchter en respectvol te benaderen. De combinatie van de imperfecties van het leven op een kunstzinnige en journalistieke manier in een beeld vast te leggen is jouw stijl. Door deze combinatie heb ik je beelden ook zien groeien tot foto’s die echt wel even binnenkomen en waar je naar moet kijken.

Tekst en beeld

Het zou mij geweldig lijken als je dit soort verhalen blijft vastleggen en daar de foto bij maakt die het hele verhaal in een beeld vastlegt. En hoe mooi zou dat zijn als dit uiteindelijk uitkomt in boekvorm. Meerdere verhalen vastgelegd in beeld en verhaal.

En eigenlijk heb je al een titel voor het boek gevonden: Blue. want blauw geeft rust, blauw is nuchter, blauw is diepe emotie en blauw is de kleur van Petra. 

Willie Kers. 

 

 

Jongetje met een brandwond op zijn arm